Jáhlová kaše
Začínají chladná rána a proto není nad to si připravit něco teplého do bříška. Náš recept na jáhlovou kaši je skutečně jednoduchý. Ač se mnoho lidí jáhel obává, může je mile překvapit. Jáhly je přirozeně bezlepková potravina, která se používá k vaření či pečení. Jáhly se dají využít jak na sladko, tak i na slano. Můžeme z nich připravit jáhelné kaše, jáhelník a mnoho dalšího. Jáhly obsahují soustu minerálních látek a také významný křemík, který je velmi důležitý pro naše zuby, nehty a vlasy. Celkově ovlivňuje stav naší pokožky. Má protizánětlivé účinky a urychlují hojení ran. Jsou výborné při osteoporóze a také u anemických pacientů. Jelikož obsahují vyšší množství železa. Tyto malé kuličky jsou vhodné i při cukrovce a celkově posiluje kosterní, svalovou a srdeční soustavu. Velmi důležité při přípravě jáhel je spaření vroucí vodou.
- Jáhly propláchneme vroucí vodou, aby se vytratila přebytečná hořkost. Poté dáme do kastrolku a zalijeme mlékem. Přivedeme k varu a poté plamen stáhneme na mírný plamen a necháme vařit. Můžeme občasně promíchat. Poté vaříme do té doby dokud se nevyvaří veškerá tekutina a jáhly nezměknou. Může to trvat přibližně 20 minut. Poté přidáme med a zdobíme ovocem. Můžeme také přidat různá semínka, kokos, mák apod. Dobrou chuť
ovoce podle chuti
1 lžička medu (či jiného sladidla-Javorový sirup, rýžový sirup apod.)
150 ml mléka (lze použít i rostinné)
50 g jáhel